QAnon

Rendkívül hasonlít a jelenség a korai fideszesekre. Féligazságokra épített hit, aminek két funkciója van. Az egyik, hogy szerveződés legyen belőle, amit fanatikus erőként is lehetne jellemezni. A másik, hogy később átadja helyét egy másik hitnek, aminek később már köze sem lesz az eredeti hithez, de mivel senki sem akar árulóvá válva céltáblája lenni a később vegzálásoknak, egyben marad a banda.

Donald Trump ellen azért nem sikerült összehozni a szükséges szavazatokat az eljárásban, mert egyrészről a belső ellenséggel szembeni harc már elkezdődött, másrészről a Capitolium ostroma (itt TV székház ostroma) kellő megfélemlítő erővel bír az egyes személyekre nézve.

A dolog mögött azonban nem földi okok állnak. Aki kiveszi az egyenletből a földönkíívüli szálat, semmit sem fog az egészből érteni, aki beteszi, azt nem veszik komolyan. 

Egyszer volt a magyar Parlament előtt egy hosszabb tüntetés, amit az akkor ellenzéki fidesz szervezett. Odamentem közéjük és az volt a véleményem, hogy ezek tulakdonképp buliznak és ugyanazt a közösségi élményt élik át, amit a Sziget fesztiválosok. A mai fideszre ebből a perspektívából rá sem lehet ismerni. Azért nem, mert a bulihangulat a beetetéshez kell, valójában ez egy idegen beavatkozás. Célja, hogy a saját ellenségeiket a Földről is kiűzzék. Ők ezt felszabadításnak nevezik, de annak nevezte a Vörös Hadsereg is az általa megszállt területek utáni helyzetet. Ez az idegen társaság rendkívül szigorú hierarchiában él, amit a bulihangulat eltakar, de később jön a szigor és a büntetés.

No nem azért, mert ezek az idegenek rosszak lennének, egyszerűen halvány fogalmuk sincs arról, az egyéni tudatot hogy kezeljék. Sikerült megszállniuk a bolygót és nem úgy csinálják (még), hogy leszállnak az űrhajóikkal, hanem megszállják az embereket. Mivel a megszállót az ember önmagaként érzékeli, látni lehet, hogy azért olyan nagy különbség nincs, de mégis vannak jelei:

- a logika és a ráció csökken
- fogékonyabbá válik az ember a bizonyíték nélküli közösségi hiedelmekre
- építő-alkotó szellemű vita helyét átveszi a hiszti és az erőpolitika

Donald Trump tulajdonképp egy amerikai Hugo Chavez, de mondhatnám Orbán Viktort is. Ebben a megszállási struktúrában ha ő kapta a főnök szerepét, akkor védve van és minden rá irányuló támadás valaki máson csattan. Orbán esetén egy sor olyan országban, ahova ellátogatott, megbukott a vezető, a leglátványosabb Egyiptomban volt, ahol másnap már ki is tört a balhé. Mert ebben a játékban elég sok szereplő van, akik ide-oda helyezkednek akár váratlan és meglepő szövetségek képében.


- Mi a teendő?
- Bízd a dolgot szakemberre.
- Hol találok ilyet?
- Ez az, hogy sehol. Én se tudtam, hogy szakember vagyok, de aztán felnőttem a feladathoz.
- Hogyan?
- Az egyetlen módon, de ennek hátránya, hogy a vallásos emberek számára Sátán képében.